Bu Blogda Ara

23 Ocak 2011 Pazar

Turistik geziler için seyahat sağlığı





Seyatinizde Sağlıklı Kalabilmek İçin

Böcek ısırmalarına dikkat: Bir çok bulaşıcı hastalık böcek sokmasları nedeniyle bulaşır. Bu hastalıklara karşı en iyi korunma, böcek ısırmalarına karşı önlem alarak sağlanır (Bkz. Hastalık Etkeni Olabilecek Böcekler ve Diğer Hayvanlar).

Böcek uzaklaştırıcılar, açıkta kalan cilde ve giysilere, sinekleri uzak tutmak üzere tatbik edilen maddelerdir. Bir uzaklaştırıcıdaki aktif madde (genellikle DEET) böceği öldürmez ancak uzaklaştırır. Boyun, el ve ayak bilekleri tatbik için hedef bölgelerdir, ancak bu esnada maddeyi cildin mukoz zarlarına temas ettirmemeye dikkat ediniz. Böcek uzaklaştırıcılar, yüze sıkılmamalı veya göz kapakları ve dudaklar gibi yerlere sürülmemelidir. Bu maddeler; hassas, güneşten yanmış veya hasarlı cilt ya da derin cilt kıvrımlarına tatbik edilmemelidir. Ürün cilde uygulandığı zaman, uzaklaştırıcı etkisi 15 dakikadan başlayıp 10 saate kadar sürebilir.
Akşamın erken saatlerinde tatbik edilen uzaklaştırıcının yanı sıra bir de sineklerin geçemeyeceği bir ağ (cibinlik) altında uyumak tavsiye edilen yöntemdir.
Böcek spreyleri, hızlı bir yere serme ve öldürme için çok etkili ilaçlardır. Bu spreyler, bir odada aerosol yaratmak üzere bir haşarat ilacı ve ileriye iten bir kuvvetten oluşur. İç uyuma mekanları yatma vaktinden önce spreylenmelidir. Kalıntı veya iz bırakan etkisi yoktur, ancak; bir odayı ilaçlamak o odayı böceklerden tamamen arındırır fakat bu etki kısa süreli olabilir. Sprey sıkmak ve bir bobin ya da vaporizatör veya sineklerin geçemeyeceği bir ağ kullanmak gibi kombine yöntemler daha çok tavsiye edilir.
Hayvanlar tarafından yaralanmalara ve ısırılmalara dikkat: Hayvanlarla doğrudan temas kuduz gibi hastalıkların yayılmasına da yol açabilir veya ciddi yaralanma ya da hastalık nedeni olabilir (Bkz. Hastalık Etkeni Olabilecek Böcekler ve Diğer Hayvanlar).

Seyahatten önce tetanoz aşısı yaptırın. Eğer daha önceden yaptırdıysanız tarihini kontrol edin.
Kedi ve köpek dahil herhangi bir hayvanın yiyeceğine ya da kendisine temas etmekten kaçının. Sağlıklı gibi görünen bir hayvanda kuduz yada başka bir hastalık olabilir.
Çocuklarınızın hayvanlara temas etmemesine dikkat edin.
Herhangi bir hayvan tarafından yaralandığınızda ya da ısırıldığınızda, yarayı bol sabunlu suyla yıkayın ve derhal hekime başvurun.
Herhangi bir hayvan tarafından yaralandığınız ya da ısırıldıysanız, seyahat dönüşü mutlaka bulunduğunuz ildeki sağlık müdürlüğüne bunu bildirin.
Yiyecek ve içeceklere dikkat: Yiyecek ve içeceklerden bulaşan hastalıklar en sık karşılaşılan seyahat hastalıklarıdır. Bu hastalıklar genellikle kusma ve ishale neden olur (Bkz. Yolcu İshali).

Ellerinizi, özellikle yemekten önce sık sık sabun ve su ile yıkayın. Eğer sabun ve su mevcut değilse en az %60 alkol içeren el jellerini kullanın.
Sadece şişelenmiş ya da kaynatılmış içecekleri için. Açık sulardan, çeşme sularından ve bu sulardan elde edilen buzları kullanmaktan kaçının.
Sokak satıcılarından yiyecek ve içecek almayın.
Gıdaların tam olarak piştiğinden emin olmadan yemeyin.
Pastörize edilmemiş ya da edildiğinden emin olamadığınız süt ve süt ürünlerini almaktan kaçının.
Yaralanmaları önlemek için: Araba kazaları seyahatlerde en önde gelen yaralanma nedenidir. Aşağıdakilere dikkat ederek bu yaralanmalardan kendinizi koruyabilirsiniz (Bkz. Seyahatte Çevresel Sağlık Riskleri).

Alkollü araba kullanmayın.
Ülkenin trafik kurallarındaki farklılıklara dikkat edin.
Bisiklet ve motosiklet kullanırken mutlaka kask kullanın.
Aşırı dolu otobüs ya da minibüslere binmekten kaçının.
Eğer mümkünse yerel bir şöför tutun.
Geceleri araba kullanmaktan kaçının.

ayrıntılı geniş bilgi: http://www.hssgm.gov.tr/seyahat/seyahatsagligi.aspx

İLGİLİ KONULAR

Hiç yorum yok: